Implicarea comunității de afaceri în deciziile orașului.

Firmele noastre trebuie să inoveze, să crească și să prospere. Administrația mea va deveni partenerul mediului de afaceri. Voi angaja în echipa mea un consilier pentru mediul de afaceri propus de asociațiile oamenilor de afaceri din Pitești. Pentru un Pitești prosper, avem nevoie de un mediu de afaceri prosper.

Targuri de investiții și târguri de locuri de muncă. 

Piața forței de muncă s-a schimbat mult în ultimii ani, piteștenii au nevoie de acces la cele mai bune companii care se ocupă de generarea de locuri de muncă și oportunități. Vreau să pun Piteștiul pe harta târgurilor de profil economic, turistic, tehnic. Municipiul nostru poate să devină o destinație pentru firmele care caută forță de muncă calificată.

Cursuri de pregătire adaptate nevoilor de pe piața muncii din Pitești. Vom organiza întâlniri periodice cu mediul de afaceri pentru a desfășura cursuri de formare profesională, în funcție de nevoile reale de pe piața muncii.

Importanța atragerii investițiilor și nevoia de a dezvolta domenii inovative și noi tehnologii pentru progresul orașului sunt esențiale. Un parteneriat eficient între autoritățile locale și investitori se poate face doar cu o administrare predictibilă și competentă. În mandatul meu este esențială atragerea capitalului extern, dar și pentru sprijinirea start-up-urilor și a inovației. Pitești are o nevoie clară de investiții în domenii inovative ale economiei, în noi tehnologii, care vor permite progresul în salturi și recuperarea decalajelor apărute în ultimii 10 ani de administrare încremenită în timp.

Construim un centru expozițional și de conferințe pentru a pune Piteștiul pe harta turismului de business.

Aproximativ 4 hectare de teren sunt astăzi abandonate, chiar dacă sunt bine poziționate. Este vorba de terenul unde a funcționat CET Găvana, astăzi abandonat. Avem soluții și idei viabile, creative și rentabile. Iar un centru expozițional și de conferințe realizat la standardele vremii, cu o infrastructură modernă și cu facilitățile necesare, poate găzdui festivaluri, concerte, târguri, expoziții, precum și evenimente cu tematică business: congrese, seminarii, conferințe, mese rotunde, întâlniri. Toate aceste evenimente vor pune Piteștiul pe harta turismului de business și chiar a festivalurilor atât de iubite de tineri, vor genera dezvoltare prin resurse importante pentru bugetul local, dar și susținerea micilor antreprenori.

Piața muncii într-un oraș modern poate fi împărțită în două mari segmente. Pe de o parte, există ceea ce specialiștii numesc sectorul comercial, aceste locuri de muncă produc bunuri sau servicii vândute de cele mai multe ori în afara regiunii, trebuind, astfel, să fie competitive pe piața națională și internațională. Pentru a genera modernizare, toate aceste sectoare trebuie susținute de autoritatea locală prin înlesniri de taxare și impozitare. Cel de-al doilea sector de pe piața muncii a unei economii moderne este de două ori mai mare și include serviciile locale. Aici lucrează personalul din zona ospitalității, instalatorii, medicii, asistentele, profesorii, agenții imobiliari, frizerii și constructorii,  prestând servicii produse și consumate la nivel local,  iar forța calificată de muncă e nevoie să fie pregătită și specializată cunoscând nevoile orașului nostru. Primăria va putea susține comunitatea prin organizarea regulată de târguri de joburi, prezentare și promovare a antreprenorilor locali.

Sprijinirea forței de muncă în funcție de calificare

Atunci când o întreprindere decide dacă să se mute sau să extindă în Pitești, principala problemă este lipsa forței de muncă înalt calificată. Poziția geografică a Piteștiului, apropierea de București, legat printr-o autostradă, conferă un mare avantaj pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Conectarea oamenilor la oportunitățile de educație și formare este esențială pentru o forță de muncă ce are calificarea necesara și cheie pentru atragerea, menținerea și extinderea mediului de afaceri din Pitești. Primăria va fi un mediator între mediul de afaceri și instituțiile de învățământ prin finanțarea învățământului dual.

Investim în micile afaceri

Este esențial să investim în micile afaceri care dau viață orașului. Îmi doresc un Pitești în care micile afaceri cresc și inovează. Însă micii antreprenori nu au primit niciun sprijin din partea Primăriei în ultimii 35 de ani, nu au primit nici măcar atunci când aveau cea mai mare nevoie, în perioada stării de urgență. Fără programe de stimulare a micilor afaceri, orașul nostru nu se poate dezvolta. Să sprijinim micii antreprenori, să încurajăm tinerii să investească în Pitești și să atragem noi afaceri. Asta trebuie să fie politica unui oraș care vrea să devină prosper.

Colaborarea cu toți actorii regionali importanți pentru dezvoltarea mediului de afaceri și o piață a muncii locală calificată. Liderii creează consens, nu dezbină. Astfel, se impune o colaborare puternică cu toate instituțiile publice, precum și cu mediul de afaceri, pentru a atrage noi investitori și a oferi locuri de muncă de calitate. Este nevoie de o strânsă colaborare cu Universitatea din Pitești, pentru a încerca să ținem tinerii aproape de oraș, nu să-i îndepărtăm. Este nevoie de o colaborare cu toate liceele din Pitești, pentru a dezvolta cursuri de pregătire ce țin cont de nevoile economice ale orașului și de nevoie mediului de afaceri.

Parc industrial pe locul CET Sud (Lângă Petrochimie)

un proiect de care s-a vorbit mult, dar niciodată nu a fost pus în practică. Județul nostru și orașul nostru sunt dependente de Uzina Dacia și de industria auto. Diversificarea economică și atragerea de noi investitori o să genereze noi locuri de muncă, iar asta se poate realiza cu Primăria partener al investitorilor și prin amenajarea cu prioritate a unui centru logistic regional de tip industrial/chimic cu scopul dezvoltării industriale a unor noi întreprinderi independente care pot utiliza în comun și împărți serviciile de infrastructură, cum ar fi: hale de producție, facilități energetice, infrastructură de servicii  administrative și juridice etc.

Direcția Economică și de Dezvoltare din subordinea primarului va fi profesionalizată și va avea un rol important în atragerea de noi investitori. Un birou special va funcționa în jurul Parcului Industrial din Pitești, cu scopul de a identifica noi oportunități de afaceri, de a propune facilități economice din partea Primăriei Pitești în funcție de nevoile reale ale antreprenorilor. De asemenea, va analiza proiectele întreprinderilor, le va ajuta să obțină finanțări și spații în noul Parc Industrial. Va exista o colaborare reală cu Universitatea din Pitești și cu universitățile din orașele apropiate Piteștiului, pentru a atrage forță calificată de muncă și pentru a identifica nevoile de personal din partea tuturor companiilor care vor funcționa în Parcul Industrial. Vor fi stabiliți indicatori clari de performanță, prezentați la final de an, cu raport amănunțit și audit intern.

Pe lângă fonduri europene, avem nevoie de oameni profesioniști, care să încerce să atragă investiții cu capital străin în Pitești. Vom aveam o echipă de atragere a investițiilor străine, care va crea o bază de date cu investitorii contactați, un registru al antreprenorilor care va fi utilizat și în viitor.

 

Înapoi