Orașul nostru trebuie să devină unul din care niciun tânăr să nu mai vrea să plece. Locurile de muncă de calitate sunt un obiectiv, dar pentru a vrea să rămâi și a te bucura să locuiești în Pitești ai nevoie de un oraș accesibil, plin de spații verzi, de revitalizarea Pădurii Trivale, piste de bicicletă și un transport public de calitate. Putem face asta prin susținerea vieții culturale în Pitești, așa cum se întâmplă în orașe precum Brașov ori Timișoara. Putem susține mediul de afaceri, împreună cu Primăria, să transformăm Piteștiul într-un oraș în care oamenii să se relaxeze cu muzică, teatru, artă, spectacole.
Un oraș vibrant. 

Istoria orașului nostru se leagă de Pădurea Trivale.

Suntem binecuvântați cu o oază de liniște și spațiu verde care, cu puțină viziune, ar putea fi transformat ușor într-un punct de atracție nu doar pentru piteșteni și argeșeni, ci pentru toate județele din jurul nostru. Împreună am oprit mutilarea pădurii dorită de administrația Gentea și transformarea sa în zonă construită.

Pădurea Trivale va rămâne a generațiilor viitoare de piteșteni – Pădurea Trivale va fi arie naturală protejată. O pădure urbană cu trasee de bicicletă și poteci de plimbare și alergare. O administrație cu viziune ar fi putut face asta până acum. În schimb, administrația PSD s-a ocupat în ultimii ani doar de a găsi portițe legale care să lase spațiu abuzurilor imobiliare.

Avem nevoie de parcuri moderne în toate cartierele din oraș.

De parcuri și oaze de spațiu verde aflate la maximum 10 minute de mers pe jos de fiecare piteștean. Este cea mai bună cale de a promova sănătatea și bunăstarea piteștenilor, de a încuraja activitățile în aer liber și pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Cu ajutorul parcurilor și spațiilor verzi, putem crește și o industrie locală în jurul spațiilor nou amenajate.

  • Voi realiza proiectul de arie naturală protejată pentru TOATĂ Pădurea Trivale și voi începe, împreună cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Pitești, promovarea Pădurii Trivale la nivel național, dezvoltând împreună cu specialiștii trasee turistice prin Pădurea Trivale.
  • Voi susține diversificarea activităților culturale și acordarea acestora cu prezentul, exploatarea parcului Lunca Argeșului, inclusiv zona Teatrul de Vară, prin organizarea de evenimente și festivaluri de anvergură. Festivaluri și evenimente stradale care să aducă bani la buget, nu bugetofage.
  • Voi continua dezvoltarea promenadei pe malul Argeșului și realizarea fazei a treia din Lunca Argeșului, proiect ratat de fosta administrație.

Timp liber de calitate în Pitești 

Un oraș modern este un oraș care e prietenos cu locuitorii lui și care oferă variante de petrecere a timpul liber, cu activități diversificate și acțiuni integrate care să pună toți locuitorii, de toate vârstele,  în centrul lor. Într-un oraș modern, serviciile publice de utilități funcționează după standarde europene, fondul verde al orașului este integrat și dezvoltat continuu pentru întreaga comunitate și astfel infrastructura de divertisment și timp liber se adresează deopotrivă copiilor, părinților și bunicilor.

Multe nu sunt idei noi, însă sunt lucruri care nu s-au întâmplat în administrațiile PSD. Sunt lucruri care se pot face și pe care toți piteștenii și le doresc:

  • Voi reabilita toate locurile de joacă din întreg Piteștiul și voi extinde numărul și suprafața locurilor de joacă. Și am aceleași planuri și în ceea ce privește spațiile verzi. Fiecare cartier v-a beneficia de această măsură, nu putem să mai avem locuri de joacă insalubre și nesigure.
  • Voi mapa întreaga suprafața a patrimoniului verde. Piteștiul are un patrimoniu verde impresionant, iar acesta va fi protejat și întreținut corect împreună cu specialiștii, dar și cu companii private care vor dori să se alăture acestui demers realizat în premieră în județul Argeș. Specialiștii ne vor învăța cum să punem în siguranță clădirile istorice care interferează cu arborii urbani, tehnici de ridicare a coronamentului pentru ca pietonii și mașinile să circule în siguranță, tehnici de eliberare a rețelelor electrice de crengi. Pentru prea mulți ani, pe spațiul verde din Pitești s-a intervenit haotic și fără vreun plan concret, chiar dacă avem în vigoare un registru al spațiilor verzi, iar acest lucru se vede la tot pasul. Asta trebuie să se schimbe urgent și de aceea aceste cursuri sunt pași concreți în direcția corectă în care trebuie să mergem. 55 de milioane de lei se alocă anual doar spațiilor verzi și, cu toate astea, Salpitflor nu reușește să facă toaletarea corectă a tuturor pomilor. Asta trebuie să se schimbe. Regenerarea urbană și un proiect sustenabil de reamenajare a spațiilor verzi cu plante perene, rezistente la secetă sau frig vor conduce la o diminuare considerabilă a costurilor cu întreținerea spațiilor verzi.

 

  • Voi demara lucrările pentru sistematizarea râului Argeș – navigabilitate/ bărci, promenada și infrastructura de bază pe cheiuri pentru concesiuni (utilități – apă, curent, canal), vizând astfel transformarea malurilor Argeșului în cea mai cool zonă de promenadă și entertainment. Primul pas înseamnă luarea în administrare de la Apele Române a malurilor râului Argeș, avem cadru legal care să ne permită asta și doar prin asumare și cu responsabilitate putem demara acest proiect atât de dorit de toții piteștenii.

 

  • Orașul Pitești are nevoie de aplicații turistice inteligente. Turiștii vor avea într-o aplicație mobilă toate informațiile despre serviciile orașului nostru. Aceștia vor putea consulta atracțiile turistice, rutele turistice, clădirile istorice etc. În plus, vor putea consulta gradul de ocupare a parcărilor publice.
  • Program de reabilitare a clădirilor istorice din Pitești și regenerare a zonei vechi (strada Sfânta Vineri & strada Crinului). Clădirile istorice sunt o oglindă a momentului și a istoriei care le-a creat. De aceea, renovarea și reabilitarea clădirilor istorice sunt indispensabile pentru păstrarea și îngrijirea acestor bunuri imobile pe care le numim monumente istorice – și, implicit, pentru conservarea spiritului și personalității autentice românești. În prezent, legislația încurajează reabilitarea  clădirilor istorice din România, legea fiind modificată pentru a permite acordarea unor fonduri de peste 50% pentru renovarea fațadelor clădirilor istorice. Mai mult decât atât, există în proces de desfășurare proiecte pentru care s-au acordat fonduri de reabilitare nu doar a fațadelor, ci a întregii clădiri. Deci se poate!

Programe similare de restaurare, renovare, consolidare, modernizare și reamenajare a zeci de clădiri istorice se desfășoară cu succes în Timișoara, București, Brașov și în multe alte orașe din România. Voi face din asta o prioritate pentru zona veche a orașului și pentru Pitești.

  • Zona pietonală din centru orașului – Strada Victoria – trebuie să devină un punct de relaxare unde toți piteștenii să se destindă și să petreacă timp de calitate prin reconfigurarea spaţiul urban într-o scenă deschisă pentru actul artistic şi cu zone de relaxare şi promenadă pentru locuitorii Pitestiului de toate vârstele. Voi demara un studiu realizat cu specialiști în viața urbană pentru a dezvolta un pol de atracție autentic pentru piteșteni prin autorizarea amplasării de terase, dar și organizarea de spectacole de teatru, demonstraţii de dans, miniconcerte stradale live, ateliere de creaţie pentru copii, expoziţii, activităţi sportive şi zone de joacă.
  • Vom reinventa și depolitiza Simfonia Lalelelor, cel mai important eveniment al orașului Pitești, eveniment care a fost confiscat de clasa politică. Simfonia Lalelelor va redeveni un proiect al piteștenilor, un proiect modern pentru toate vârstele.
  • Voi susține reorganizarea și eficientizarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Pitești. În prezent, acesta nu funcționează. Avem nevoie de un departament gestionat de profesioniști, de oameni care știu cum să facă turism, de oameni care să aibă scopul de a face o promovare reală a Piteștiului, nu de politicieni.

Nu e de ajuns să modernizăm parcurile și să creăm noi spații verzi, voi încuraja și dezvolta cât mai multe activități sportive și culturale, evenimente dedicate care să dea viață parcurilor și orașului.

Sunt un pasionat al baschetului și al sportului în general și am încercat să induc pasiunea asta și copiilor mei. Însă în Pitești vedem cum activitățile pentru tineri nu doar că nu sunt sprijinite, ci adesea descurajate. Cum ar arăta orașul nostru dacă, împreună cu școlile și voluntarii, am organiza multiple activități sportive în parcurile și locurile verzi din cartiere? Dacă tinerii noștri ar fi încurajați să se joace, să facă sport, să alerge și să se dezvolte? Dacă toți copiii noștri ar avea acces seara, în weekend și în vacanțe la terenurile de sport din curțile școlilor și liceelor?

  • Voi susține investițiile de întreținere în spațiile sportive municipale, care în prezent sunt degradate și abandonate de Primărie. Infrastructura sportivă trebuie maximizată, de aceea voi recupera stadionul din ștrand și voi realiza modernizarea lui, dar și a pistei de atletism. 
  • În prima lună după câștigarea alegerilor demarăm etapizat modernizarea tuturor terenurilor de sport ale școlilor și liceelor. USR a făcut asta deja pentru trei școli prin dezvoltarea de terenuri de sport multifuncționale: Școala gimnazială „Tudor Mușatescu”, Școala gimnazială „Ion Minulescu” și Școala gimnazială „Nicolae Bălcescu”. Criteriul principal care a stat la baza alegerii acestor unități de învățământ a fost lipsa unei săli de sport în unitatea respectivă. Aceste terenuri de sport multifuncționale vor avea o suprafață sintetică modulară, sisteme de baschet fix și porți pentru handbal/minifotbal. Sportul de masă va deveni o prioritate. Piteștenii de orice vârstă vor avea oportunități de mișcare, de practicare a sporturilor individuale și de echipă. Echipa mea va crea un parteneriat solid și de durată cu cluburile sportive și cu ONG-urile organizatoare de competiții sportive de masă. Îmi doresc să avem un eveniment sportiv de masă în fiecare weekend.
  • Banii care sunt destinați în prezent cluburilor sportive din oraș vor fi gestionați și distribuiți pe bază de obiective clare și merit, pe proiecte concrete, evaluând impactul pe care ar putea să-l aibă pentru Pitești. Cluburile trebuie să devină parte din comunitate.

FC Argeș nu va mai fi clubul primarului – echipa va fi redată piteștenilor. Ziua meciului FC Argeș trebuie să fie o zi pentru toată familia, cu minievenimente conexe.

Înapoi